TOP 5 ok, amiért érdemes horgászni

Te is megkaptad már a kérdést, hogy mi a jó a horgászatban? Nem unalmas ülni a parton vagy a csónakban órákig? Miért veszed meg a sokadik hasonló színű wobblert? Miért van szükség ennyiféle ízkombinációjú etetőanyagra? Egyáltalán tényleg izgalmas ez az egész? Számos oka van annak, hogy miért népszerű a horgászat, nézzünk meg néhányat!

2024.10.21.

1, Kiélheted a zsákmányszerző ösztönödet

Hiába élünk modern világban, van, ami nem változik évezredek óta: ez a zsákmányszerző ösztön! A horgászat közben remek lehetőségünk van kiélni, ugyanis nemcsak a fárasztás, a hallal való birkózás izgalmas, hanem a kiszemelt halfajta becserkészése is. A halak eszén ugyanis túl kell járni. Ha nem megfelelő például a horgászfelszerelés, nem jó a stratégia vagy a technika, akkor nem leszünk sikeresek. Az érzékenyebb halfajták még a horgász látványától is könnyen elriadhatnak, ami még izgalmasabbá teszi horgászatukat. Ha például patakban horgászol pisztrángra vagy domolykóra, sokszor szabályosan settenkedned kell a parton, fák és bokrok mögé bújva. Mindez pedig extra izgalom és élvezet!

2, Eggyé válsz a természettel

A természet és víz közelsége megnyugtató hatással van a legtöbb emberre. Ha horgászol, a kellemes izgalmak közepette részévé válsz a természetnek: figyeled a rezdüléseit, érzékeled a természet hangjait, hozzáigazítod a stratégiádat a napszakok változásához. Feltöltődsz, kisimulva mész haza.

3, A saját fogásnak jobb íze van

A hal az egyik legegészségesebb fehérjeforrás. És bár a boltokban megvásárolt hallal sincsen semmi baj, a saját fogásnak valahogy mindig jobb az íze. Egy roston sült süllő vagy paprikás bundába forgatott keszeg főételnek sem utolsó, emellett különlegessé teszi az étkezést, hogy a halnak megvan a „története”. Arról nem is beszélve, hogy manapság nagyon drága lett a bolti hal, így egy-egy komolyabb zsákmány bizony pénzben sem elhanyagolható érték!

4, Kreatív sport, sok gondolkodással

A horgászatról a legtöbb embernek nem a kreativitás jut eszébe, pedig ha jártál már horgászboltban, láthattad, mennyiféle különböző felszerelés, etetőanyag és csali közül választhatsz. A variációk száma végtelen: rengeteg különféle szereléket állíthatsz például össze, nem beszélve a csalik váltogatásáról, az alkalmazott stratégiák arzenáljáról nem is beszélve. A horgászat jelentős része kísérletezgetés, próbálkozás, amihez igen is kell némi nyitottság és kreativitás. Annál pedig nincs nagyobb öröm, mint amikor rengeteg próbálkozás után rátalálunk a nyerő kombinációra.

5, Hasonló érdeklődés, jó társaság

A horgászok egy része magányos farkas, de azért ez nem mindenkire igaz. A vízpart a barátkozásra, beszélgetésre is remek lehetőség, és sokan ezer éve ugyanazzal a pár bajtárssal közösen járnak horgászni. Aki tehát társas kikapcsolódásra vágyik, a horgászatban szintén megtalálhatja azt.